کلینیک مشاوره و روانشناسی یک پناه برای بسیاری از مردم در هر نقطه جغرافیایی محسوب میشود. در جهان امروز، علی رغم تمام پیشرفتهایی که در حوزه تکنولوژی رخ داده است و زندگی بشر را به سمت زندگی راحتتر سوق میدهد، بسیاری از افراد از لحاظ روحی و روانی دچار سایش شده و نیاز به کمک دارند. در مقابل زندگی ماشینی، انسانها ظاهرا در آسایش اند. اما بسیاری از آنها از این آسایش لذت نمیبرند و اصطلاحا حال دلشان خوب نیست.
چرا به کلینیک مشاوره روانشناسی نیاز است؟
بسیاری از افراد و به ویژه نسل جوان در زندگی خود از آرامش روحی و روانی بی نصیب ماندهاند. نداشتن آرامش روحی، نوعی بیماری تلقی میگردد. همانطور که یک بیمار برای درمان درد جسمی خود به پزشک مراجعه میکند، این افراد نیز قطعا برای کنترل و درمان احساسات آسیب دیدهی خود نیاز به کمک دارند. در این خصوص، علم روانشناسی میتواند، درمانگر روحیه، اضطرابها و روان انسانها باشد. علم روانشناسی قادر است که به افراد کمک کند تا سلامت روحشان را با مشاورههای مختلف در زمینههایی که در آن دچار مشکل شدهاند، به دست آورده و حال روحی خوب را به خود باز گردانند.
عوامل بسیاری وجود دارد که میتواند آرامش روحی انسان را بر هم بزند، احساسات فرد را غیر قابل کنترل نموده و مشکلاتی را در سلامت روان او به وجود آورد. عواملی متعددی مانند ژنتیک، تجربیات خانوادگی، مواد مخدر، تاثیر خاطرات و رفتارهای سایرین، سوء استفادههای جنسی و تعرض ها و …. جزو مواردی است که می تواند تعادل و آرامش روان افراد را به هم بریزد یا موجب افسردگی فرد گردد.
تمام کسانی که به هر دلیلی روح و روانشان آسیب دیده، برای درمان و آرامش خود به پزشک روان یا به متخصصین علم روانشناسی نیاز دارند تا بتوانند با مشاوره و راهنمایی کردن آنها در زمینههای مختلف، آرامش روان را به این افراد باز گرداند.
روانشناسان یا روانپزشکها، عموما همانند پزشک ها در یک مطب یا کلینیک، بیماران خود را ویزیت میکنند. از این رو، برای درمان روح و روان خود مستلزم مراجعه به کلینیک مشاوه روانشناسی هستید.
متاسفانه بسیاری از افراد تصور می کنند مراجعه به یک مرکز روان درمانی یا کلینیک مشاوره، نوعی توهین به شخصیتشان است و از مراجعه، اجتناب میکنند. در حالی که این بزرگترین دشمنی است که بشر با خودش دارد. این روزها تقریبا همه ما به صحبت با یک مشاور نیاز داریم. بر خلاف تصور برخی از افراد، انتخاب برای مراجعه به کلینیک های مشاوره، یک انتخاب هوشمندانه و عاقلانه است که نباید از آن اجتناب کرد.
یک مرکز مشاوره چه خدماتی ارائه میکند؟
همانطور که گفتیم، کلینیک مشاوره روانشناسی یا کلینیک روانشناسی به مکانی گفته میشود که متخصصین مشاوره و روان شناسان در حوزههای مختلف در آنجا مشغول به کار و ویزیت بیماران خود هستند. مهمترین نکته در خصوص چنین مراکزی این است که این کلینیکها جهت مشاوره و درمان، میبایست حتما مجوز فعالیت از سمت سازمان نظام روانشناسی یا بهزیستی داشته باشند. در غیر این صورت، هر نوع فعالیت آنها غیرقانونی و مشمول مجازات خواهد بود.
کلینیکهایی که به صورت قانونی فعالند، خدمات متنوعی را به مراجعه کنندگان خود ارائه می نمایند. با توجه به منطقه جغرافیایی و نیاز آن به روان پزشک، معمولا در یک کلینیک مشاوره روانشناسی بین 3 تا 30 روانشناس و مشاور در حوزههای مختلف تخصصی خود مشغول به کار هستند. در برخی از مراکز و کلینیکها بیمار میتواند با توجه به مشکل و نیازش، مشاور خود را انتخاب نماید.
یکی دیگر از خدمات کلینیک، انجام آزمونهای روانی و روانسنجی است. این آزمونها گاها به خواست فرد و اغلب بر حسب نیاز و تشخیص روان پزشک گرفته میشود.علاوه بر آن چنین آزمونهایی میتواند در ارزیابی مسائلی نظیر اختلالات روانی و هوش کودکان نیز موثر باشد.
از دیگر خدماتی که در کلینیک مشاوره و روانشناسی ارائه میشود، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- طرحواره درمانی
- مشاوره و استعدادیابی شغلی
- مشاوره و استعدادیابی تحصیلی
- مشاوره فردی
- مددکاری اجتماعی
- مشاوره ازدواج و طلاق
- آموزشهای تخصصی
- گفتار درمانی و سنجش هوش
- روان درمانی
- بررسی و درمان اختلالات اضطرابی و افسردگی
- بررسی و کنترل انواع رفتارهای وسواسی
چگونه یک مرکز روانشناسی معتبر را شناسایی و انتخاب کنیم؟
متاسفانه در سالهای گذشته در تیتر خبرها دیدهایم که مراکز متعددی با سوء استفاده از نام روانشناسی و مشاوره، اقدام به برپایی کلینیک مشاوه و روان پزشکی نموده که مجوز قانونی نداشت. حتی در برخی از خبرها، وجود متخصص تکذیب شد و بسیاری از مراجعه کنندگان علاوه بر خسارات مالی، آسیبهای فردی و اجتماعی بسیاری را متحمل شدهاند. از این رو خیلی مهم است که بتوانید یک مرکز مشاوره و روانشناسی مورد اعتماد با پزشکان خوب و مجرب را تشخیص دهید.
شناسایی چندین مرکز مشاوره یا روان پزشکهایی که بدون مجوز فعالیت میکردند، منجر به پیگیری مسئولین سازمان نظام روانشناسی گردید. کلینیکهای مشاوره و روانشناسی هم مانند هر سازمان یا واحد صنفی دیگری، جهت فعالیت نیاز به دریافت مجوزهای لازم دارد. در نتیجه مراکز فعال در حوزه روانشناسی و مشاوره مجبور به اخذ مجوزهای لازم برای فعالیت شدهاند. خوشبختانه این امر تاثیرات خوبی در حوزه فعالیتهای حرفهای روانشناسی و مشاوره داشته است. مهمترین آن اعتماد افراد به مراکز مشاوره و کلینیکهای روان درمانی بوده است. به طبع آن، بسیاری از این مراجعه کنندگان مسیر درمانی را در پیش گرفته و به زندگی نرمال و آرامش روحی خود رسیدند.
چرا به مرکز مشاوره مراجعه میکنیم؟
شاید این سوال پیش بیاید که چرا به جای مراجعه به مطب روانشناس بهتر است به کلینیک و مرکز مشاوره مراجعه کنیم. کلینیک مشاوره روانشناسی همانند یک درمانگاه تخصصی کوچک است که انواع خدمات مشاوره و روانشناسی را در دسترس مراجعه کنندگان قرار میدهد. مراجعه به یک کلینیک این امکان را فراهم میکند که:
- شما حق انتخاب برای مشاور خود داشته باشید. در حالی که در یک مطب، شما فقط با یک پزشک یا مشاور طرف حساب هستید.
- شما میتوانید برای جلسات فردی خود به روانشناس مورد تاییدتان مراجعه کنید و همزمان برای فرزند خود نیز از مشاور کودک وقت بگیرید.
- ممکن است شما اصلا ندانید که مشکل شما مربوط به کدام حوزه از روانشناسی میشود. کلینیکهای مشاوره، با توجه به دانش و تجربه خود، میتوانند مشکل شما را شناسایی کرده و بهترین مشاورین و روان پزشکان را در خصوص مشکلتان، به شما معرفی کنند.
- نکته مهم دیگر در این خصوص، این است که سازمانهای نظارتی مثل سازمان نظام روانشناسی، بهزیستی، اماکن و حتی سازمان تعزیرات (جهت مبلغ حق ویزیت) بر روی این مراکز نظارت قدرتمندتری دارند.
بنابراین؛ امکان دسترسی به حجم گستردهای از خدمات و امکانات مشاوره، هر کسی را مجاب میکند تا کلینیک مشاوره روانشناسی را به عنوان گزینه هوشمندانه و مناسبتر انتخاب کند.
ویژگیهای یک کلینیک روانشناسی خوب چیست؟
هر کلینیک مشاوره و روانشناسی، برای آنکه بتواند بهترین تاثیر را بر روی مخاطب خود داشته باشد باید ویژگیهایی داشته باشد و یک سری از استانداردهای حرفهای را رعایت کند.
- در قدم اول یک کلینیک مشاوره و روانشناسی باید مجوزهای لازم را از نهادهای نظارتی مرتبط با حوزه کاری را دریافت کند.
- علم روان شناسی، از جنبههای مختلف، مشکلات یک فرد بررسی میکند و دانش این علم بسیار گسترده است. از این رو مشاورین روانپزشکی، در حوزههای مختلف این رشته تحصیل میکنند و تخصص مییابند. از این رو یک کلینیک ایدهآل میبایست یک تیم متخصص که همگی مجوزهای لازم برای فعالیت حرفهای خود را دارا باشند را جمعآوری کرده باشد.
- محیط و فضای فیزیکال درمانی یک کلینیک مشاوره و روانشناسی از دیگر فاکتورهای مهم در ارائه خدمات حرفهای است. چیدمان اتاق، رنگها و دکوراسیون با توجه به نوع مشاوره و خدمات درمانی، میبایست با هم هماهنگ باشد تا بیمار را آرام کند و احساس اعتماد او را جلب نماید. همچنین اتاقها باید به گونهای انتخاب شوند که سکوت محیط، رعایت گردد. صدای اضافی که تمرکز فرد را به هم بزند، وارد یا خارج نشود.
- اخلاق نامه یک کلینیک مشاوره و روانشناسی اهمیت زیادی پیدا میکند و تمام اعضا باید به آن احترام بگذارند.
- مکان و دسترسی به کلینیک بسیار مهم است چنانچه قصد تاسیس یک کلینیک مشاوره و روانشناسی را دارید، سعی کنید، ساختمان را در نقطهای انتخاب کنید که دسترسی محلی برای عموم مردم راحت باشد. بسیاری از افراد به این موضوع بسیار اهمیت میدهند.
- تعرفههای یک کلینیک مشاوره منتخب باید کاملا به صرفه باشد و با نرخ مصوب سازمان نظام روانشناسی به مراجعان خود خدمات ارائه دهد.
- کلینیک مشاوره و روانشناسی باید خدمات مختلفی را در زمینههای مختلف مثل روان درمانی، روان سنجی، مشاوره ازدواج، مشاوره زناشویی، مشاوره رفتاری، مشاوره تحصیلی و یا مشاوره کودکان را با بالاترین کیفیت ارائه دهد.
ویژگیهای یک روانشناس حرفهای و خوب
صرفا یک کلینیک مشاوره و روانشناسی خوب، برای فردی که نیاز به مشاور دارد، کافی نیست. شخص فقط، به یک محیط مناسب برای درمان روان، نیاز ندارد. بلکه یک کلینیک خوب، محیط و شرایط درمان را فراهم می کند. فردی که روح و روانش آسیب دیده در وهله اول به یک روان پزشک و مشاور خوب نیاز دارد.
- یک روانشناس خوب باید شنونده خوبی باشد و صادقانه و به دور از قضاوت با مراجعه کننده ارتباط برقرار کند.
- او باید دانش کافی را در زمینه روان شناختی و روان درمانی داشته باشد و بتواند مشکل مراجعه کننده خود را تشخیص دهد و روش درمان آن بداند.
- یک مشاور و متخصص، رفتار و گفتار سنجیده و درک درستی از اتفاقات دارد. همچنین باید رازدار مراجعه کنندگان خود باشد.
- یک روانشناس حرفه ای باید مدام اطلاعات تخصصی خود را از طریق تحقیقات علمی بروز نماید تا از فنون بروز برای حل مشکلات فردی و خانوادگی مراجع کنندگان استفاده نمایند.
- رعایت زمان و حضور به موقع در جلسات درمانی یکی دیگر از ویژگیهای یک روانشناس خوب محسوب میشود.
- داشتن تجربه یکی دیگر از ویژگیهای یک روانشناس خوب است. این امر باعث میشود تا روانشناس یا مشاور با تجربه، برای بهبود مشکلات روانشناختی افراد برنامههای کاربردی ارائه میدهد.
- برگزاری آزمونهای تستهای شخصیت، هوش، عملکرد و استعداد توسط روانشناسان طراحی میشوند. یک روان پزشک خوب و زبده، باید بداند که چه زمانی از مراجعه کننده خود تست بگیرد و چطور آن را تحلیل کرده و بر مبنای آن مشکل بیمار خود را حل کند.
- انجام مشاوره در هر یک از زمینههای روان شناختی تاثیر زیادی در حل مشکلات رفتاری، احساسی و شخصیتی دارد و باعث بهتر شدن زندگی فرد میگردد.
زمانی که به کلینیک روانشناسی مراجعه میکنید لازم است مشکلات خود را فارغ از هر گونه استرس و همانطور که وجود دارد بیان کنید. باید بتوانید به پزشک خود اعتماد کنید و حس خوبی از حضور او را تجربه کنید. همچنین سطح دانش و توانایی او را عمیقا لمس کنید.
حضور روانپزشک در یک مرکز تخصصی مشاوره مهم است؟
قطعا همین طور است. روان پزشک، با مشاور و روان شناس متفاوت است.روان پزشک متخصصی است که با دارو درمانی به رفع اختلالات روانی بیمار کمک میکند. در حالی که مشاور و روانشناس، نمیتوانند هر نوع دارویی را تجویز نمایند. از آنجایی که یک کلینیک مشاوره و روانشناسی انواع خدمات درمانی را ارائه میدهد، حضور یک روان پزشک در تیم کیلینک، کیفیت کار را بالا میبرد و ارائه خدمات را تکمیل میکند.
عموما روانشناسان در طول روند درمانی و ارائه خدمات مشاوره، بارها به این نتیجه میرسند که مراجعه کننده آنها به دارو نیاز دارد. بنابراین حضور یک روانپزشک مجرب در یک کلینیک مشاوره میتواند این امکان را تسهیل کند. توجه داشته باشید که یک کلینیک مشاوره و روانشناسی استاندارد و مجرب برای فعالیت قدرتمند خود نیاز به یک تیم کامل دارد.
شرایط تاسیس کلینیک مشاوره و روانشناسی
شرایط تاسیس یک کلینیک مشاوره و روانشناسی بستگی با توجه به قوانین و مقررات کشوری که کلینیک در آن تاسیس میشود، متفاوت است. اما به طور کل، برای تأسیس یک کلینیک مشار و روانشناسی، باید اقدامات زیر را انجام داد:
· حصول مجوز
قبل از هر گونه فعالیت تجاری، باید مجوزهای مربوطه را از نهادهای ذیربط مانند وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، سازمان بهزیستی، و سازمان نظام روانشناسی دریافت کنید. مجوزها صرفا برای مکان کلینیک نیست. بلکه کلیه افرادی که به عنوان مشاور یا پزشک در محل فعالیت میکنند، میبایست مجوزهای لازم را داشته باشند.
همچنین این مجوز شامل شرایطی مانند حضور روانشناسان مجرب در کلینیک، تجهیزات و امکانات لازم برای ارائه خدمات روانشناسی به بیماران و نحوه ارائه خدمات به مشتریان نیز میباشد.
· ایجاد برنامه کسب و کار
برای تاسیس یک کلینیک روانشناسی خوب و استاندارد، باید یک برنامه کسب و کار جامع ایجاد کرد. این برنامه شامل اهداف، خدمات ارائه شده، نحوه بازاریابی، برنامه های مالی و مدیریتی و … است.
· بودجه
باید بدانید که برای تاسیس کلینیک و خدماتی که مد نظر دارید، به چه مقدار بودجه نیاز دارید تا بر مبنای آن سایر برنامه ریزیها را انجام دهید.
· انتخاب مکان
همانطور که گفتیم، باید مکان مناسبی را برای تاسیس کلینیک انتخاب کنید که دسترسی آن برای بیماران راحت باشد. همچنین شامل فضاهای کافی برای ملاقات با مشتریان، درمانگاه و اتاق یا اتاقهای مناسب برای جلسات روانشناسی باشد.
· تجهیزات و امکانات
برای ارائه خدمات روانشناسی بهتر، باید تجهیزات و امکانات لازم را در کلینیک خود مهیا نمایید. از جمله امکانات مربوط به رفاه بیماران و کارکنان، تجهیزات جانبی مانند کامپیوتر و نرم افزارهای مورد نیاز، کتابخانه روانشناسی و … علاوه بر موارد ذکر شده، از جمله امکاناتی که باید مهیا باشد، ظاهر و دکوراسیون مناسب است. قطعا هیچ بیماری به خصوص بیماری که سلامت روح و روانش آسیب دیده، تمایلی به حضور در یک محیط شلوغ و نازیبا ندارد. ضمن آنکه امکانات بصری و زیبا شناختی، تاثیر زیادی در جلب توجه افراد و حتی اعتماد آنها دارد.
· استخدام کارکنان
برای اداره کلینیک، علاوه بر کارشناسان و متخصصان حرفهای و با تجربه، باید کارکنانی با تجربه و مجرب را نیز در زمینه مدیریت مجموعه و اداره آن استخدام کنید. مثل منشی و دستیاران. این افراد نیز باید دانش کافی برای ارتباط با مراجعه کنندگان را داشته باشند و بتوانند به درستی با این افراد ارتباط بر قرار نمایند. همچنین نظم و مدیریت زمان مراجعه کنندگان را کنترل کنند.
· تبلیغات و بازاریابی
هر مرکز صنفی، برای جذب مخاطب و مراجعه کننده، میبایست خود را معرفی کند و به دیگران پرزنت نماید. هر چه تعداد نفرات بیشتری آن را بشناسند، جذب مخاطب برای آن بیشتر است. برای چنین امری، نیاز به تبلیغات و بازاریابی دارید. برای معرفی خود به دیگران، جذب بیمار و تبلیغات کلینیک، باید روشهای مختلفی از تبلیغات را اجرا کنید.
اولین و اصلی ترین تبلیغ، یک تابلو سر در است که در نقطهای از ساختمان کلینیک باید قرار بگیرد که مورد دید و توجه قرار گیرد. علاوه بر آن نیاز به تبلیغات گسترده دارید. چون همه جامعه از جلو ساختمان کلینیک مشاوره شما عبور نمیکنند. از این رو، حتما برای معرفی خود به یک جامعه بزرگتر، در رسانههای مختلف، سایت و شبکههای اجتماعی، و … خود را معرفی کرده و بازاریابی کنید.
چگونه از کلینیک مشاوره باید وقت مشاوره بگیریم؟
کلینیک مشاوره و روانشناسی نیز مانند هر سازمان یا مطب دیگری، قطعا یک سیستم پاسخگویی دقیق برای مراجعین خود دارد. شما می توانید به صورت حضوری به کلینیک مراجعه کرده و حضورا از منشی کلینیک بخواهید یک قرار مشاوره برای شما تنظیم کند. یا میتوانید، با مرکز تماس بگیرید و با معرفی روانشناس مد نظر خود، از منشی بخواهید سریعترین وقت را برای شما تنظیم نماید.
این روزها با توجه به دسترسی راحت به اینترنت و گسترش منابع اطلاعتی، دسترسی به شماره تماس کلینکها به هیچ وجه سخت و پیچیده نیست. شما میتوانید با یک سرچ ساده هم به راههای ارتباطی با یک کلینیک مشاوره و روانشناسی دسترسی پیدا کنید.
اما گاهی اوقات فرد نمیداند باید با کدام کلینیک تماس بگیرد یا کدام مشاور و روانشناس را انتخاب کند. در این زمان مدیر یا مسئول دفتر کلینیک مشاوره و روانشناسی شما را راهنمایی کرده و اطلاعات لازم را در اختیار شما قرار میدهد تا بتوانید بهترین تصمیم را برای خود بگیرید.
توجه داشته باشید که یکی از نکات مثبت تماس با یک کلینیک مشاوره و روانشناسی این است که کادر اجرایی کلینیک، تمام تلاش خود را میکنند تا شما بهترین امکانات را دریافت کنید.
کلام آخر
کلینیک مشاوره و روانشناسی، یکی از انواع مراکز درمانی است. در این مرکز با گرد هم آمدن افراد متخصص در زمینه روانشناسی و روانپزشکی، به بهبود کیفیت زندگی افراد میپردازد و سلامت روان را برای آنها به ارمغان میآورند. در کلینیکهای روانشناسی خدمات مختلفی مانند زوان درمانی، روانشناسی کودک و نوجوانان، مشاوره پیش از ازدواج و پیش از طلاق و همچنین درمان مشکلات زناشویی پرداخته و موجب بهبود سلامت روان آنها و بازگرداندن آرامش به زندگیهایشان میشود.
چنانچه به هر دلیلی احساس کردید که روح و روانتان به هم ریخته و نیاز به مشاوره در هر زمینه ای دارید، حتما به یک کلینیک معتبر مانند کلینیک کاریزما تهرانچی مراجعه نمایید تا مشکل شما هر چه سریعتر رفع گردد. عدم توجه به این نکته، منجر به مشکلات شدید روحی می شود. در تکرار این شرایط، ممکن است فشارهای عصبی و روانی، به جسم شما نیز صدمه وارد نماید. پس مراجعه به کلینیک مشاوره و روانشناسی را جدی بگیرید.